De Nederlandse automobilist versus CO2-reductie… alles uit de kast in 6 stappen

Om volgend jaar serieus minder CO2 uit te stoten zoals gerechtelijk werd geëist, zal Nederland aan de bak moeten. Het klimaatakkoord van Parijs lijkt dan ook ver weg.
En waar we eerder al eens inzoomden op wat een groener leven voor ons en onze maatschappij betekent, gaan we nu eens kijken wat het voor de Nederlander betekent EN voor de Nederlandse automobilist (zonder de politiek daarin een plek te geven)
In korte woorden.. waar zit de winst en wie zou daar het meeste van voelen?
Kolencentrales sluiten
Veruit de meest voor de hand liggende maatregel is vanzelfsprekend om vervroegd bestaande kolencentrales te sluiten en in hoger tempo naar alternatieve energiemethoden over te stappen.
Dat dit niet eenvoudig is, is ook logisch; de hoeveelheid productie kan niet zomaar overgenomen worden door alternatieven.
Snelheid reduceren op de snelweg
De maximumsnelheid verlagen op de snelweg zou een interessante stap kunnen zijn, cijfermatig gesproken. Dat veel automobilisten daar niet echt op zitten te wachten is begrijpelijk; de gewenning aan een bepaalde snelheid wordt niet graag opgegeven.
Een suggestie zou dan zijn om de initiële snelheidsverhoging naar 130 km per uur terug te draaien en vervolgens op nog meer plaatsen een maximumsnelheid van 100 km per uur door te voeren.
De juiste bandenspanning
Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar onderzoek wijst uit dat als alle Nederlandse automobilisten maandelijks hun bandenspanning zouden optimaliseren, dit een enorme winst kan bieden. En uiteraard; ook een leuke besparing voor de autobezitter zelf, in de vorm van minder brandstofverbruik.
Koopzondagen in de ban
Een wat minder haalbare suggestie is het terugdringen van de koopzondag. De energiewinst door een dag minder actieve bedrijvigheid, is groot. Tel daar de suggestie van een nieuwe autovrije zondag bij op, en we hebben een enorme piek te pakken.
Of dit daadwerkelijk ooit een weg gaat vinden, is de vraag.
Korter douchen
In elk ‘groen’ basisschoolproject wordt het weleens aangehaald; lang douchen (onnodig) is belastend voor het klimaat. Hoewel dit als overheid natuurlijk nooit te handhaven is, is het als Nederlander een goede tip (ook voor je eigen portemonnee).
Een klok of wekker in je badkamer kan al wonderen doen om je bewust te maken van hoe lang je eigenlijk onbewust onder de douche staat.
Minder vlees eten
Ook geen nieuwe suggestie maar voor veel Nederlanders nog niet ingeburgerd; minder vlees eten. Met name het veevoer dat nodig is voor het voeren van het vee is veel grondstof nodig.
In de berekeningen die bijvoorbeeld voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal doorrekent, zou een dag per week geen vlees eten de CO2 uitstoot al met zo’n 0,7 megaton omlaag kan.
Hoewel het niet eenvoudig is om aanpassingen te doen in het dagelijks leven, zijn we afgelopen jaren toch daadwerkelijk een stuk groener gaan denken EN leven! De enorme groei in elektrische auto’s zijn daarin natuurlijk een hele goede stap.
Alles voor elektrisch rijden en laden vind je bij Ecotap; we helpen je dus graag met een goed advies!

Reacties

Populaire posts van deze blog

De e-Bike van 2020… wat mag je verwachten?

In the spotlight: De Ecotap Solar Bench

Lekker mobiel; onze mobiliteitseisen anno 2017