De e-Bike van 2020… wat mag je verwachten?

We schreven al meermaals dat de elektrische fiets of, vooral onder jongeren een populairdere term, de e-Bike, “here to stay” is. Nu steeds meer leeftijdsgroepen de elektrische fiets hebben ontdekt en de ontwikkelingen in elektrisch autorijden ook steeds sneller gaan, blijft de e-Bike vanzelfsprekend niet achter.
Dus, wat mag je als elektrisch fietser verwachten van de e-Bike van 2018, 2019 en verder?
  1. Actieradius en batterijduur – de e-Bike brengt je (steeds) verder 

Net als bij het elektrisch autorijden is de actieradius het belangrijkste speerpunt van ontwikkeling. Hoe langer en verder je immers kunt rijden, hoe aantrekkelijker het elektrisch rijden wordt en hoe minder drempels een potentiële rijder ervaart bij de overweging tot aanschaf.
In de markt zijn op dit moment 4 verschillende batterijtypes in gebruik voor elektrische fietsen. De logge, zware accu’s met een kleine actieradius worden in hedendaagse e-Bikes al niet meer gebruikt en zijn achterhaald. De overige batterijtypes variëren in gewicht, actieradius, laadvermogen en -snelheid en toepassingsmogelijkheden (zoals; waar op de fiets zit de accu?).

  1. Levensduur van de accu 

Dat bij een e-Bike de levensduur van de accu zo’n ‘big deal’ is voor veel (potentiele) elektrische fietsers is niet zo vreemd. De vervanging van een accu is namelijk vaak een prijzige aangelegenheid en kost al snel minimaal Euro 500,=. Voorheen was de gemiddelde levensduur van veel fietsaccu’s zo’n 5 jaar. Dat is met de beoogde kostenpost van vervanging niet zo lang, wanneer je de levensduur van een traditionele fiets in je achterhoofd hebt. Op dit moment werken fabrikanten met hun ontwikkelingen al vrij vlot naar zo’n 12 jaar levensduur, een behoorlijk verschil.
Daarnaast heb je zelf als fietser veel invloed op de levensduur van je accu!
  • Zorgt dat je je e-Bike regelmatig gebruikt; lang stilstaan is niet bevorderlijk voor je accu.
  • Rijd een accu nooit helemaal leeg. Dat is overigens ook voor jezelf niet zo prettig of je moet van een risico houden.
  • Laat een accu liefst op kamertemperatuur op, dat zorgt voor de beste resultaten.
TIP: Ga je je e-Bike lange tijd niet gebruiken? Bewaar je accu dan bij ongeveer 5C° en liefst ongeveer halfvol. 
  1. Een blik vooruit – wat mogen we nog verwachten?

Elektrische vouwfiets
Vooruitkijkend naar de toekomst, zien we nu al de aanzet tot een opmars in elektrische vouwfietsen. Omdat dit mechanisch nog best wat uitdagingen met zich meebrengt, is op dat vlak nog echt winst te behalen (en dat zien we dan ook zeker gebeuren komende jaren).
Draadloos opladen
Een andere ontwikkeling die we graag tegemoet zien is het draadloos laden van elektrische fietsen; prettig voor gebruikers, maar ook voor de omgeving waarin een eventueel laadpunt komt.
Solar Bikes
Met Denemarken als voorloper wordt al gekeken naar Solar Bikes, waarbij je rijdt op zonne-energie door middel van slimme panelen op en in de fiets. (Ecotap gebruikt bijvoorbeeld ook zonnepanelen in de Solar Bench)
Zelfs berichten over elektrische kinderfietsen bereiken soms de media. Hoewel dat een hele andere discussie in de hand werkt, is het duidelijk dat de toekomst van elektrisch fietsen nog heel wat te bieden heeft!
Benieuwd naar de mogelijkheden van laadpunten voor elektrische fietsen? Faciliteer fietsers in je omgeving!

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Nederlandse automobilist versus CO2-reductie… alles uit de kast in 6 stappen

De 3 belangrijkste misvattingen over lange afstanden rijden met een elektrische auto